Όλοι έχουμε ακουστά τον Wassily Kandinsky (ίσως δεν ήξερες ότι τον λένε -ελληνιστί- “Βασίλη”, αλλά το επίθετό του σίγουρα κάπου έχει ακουστεί στη ζωή όλων μας). Αυτό που ίσως πολύς κόσμος δεν γνωρίζει είναι πως ο καλλιτέχνης, ο οποίος λέγεται ότι ήταν από τους πρώτους εκπροσώπους της αφαιρετικής τέχνης, είχε συναισθησία.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τι είναι η συναισθησία; Ποιος είναι ο Kandinsky και τι σχέση έχει η συναισθησία με το έργο του;
Η συναισθησία είναι ένα σπάνιο νευρολογικό φαινόμενο κατά το οποίο οι αισθήσεις ενός ατόμου αναμειγνύονται, με αποτέλεσμα να δέχεται και να βιώνει δια-αισθητικά ερεθίσματα. Για παράδειγμα, ένας συναισθητικός μπορεί να βλέπει αριθμούς ή γράμματα σε συγκεκριμένα χρώματα, να συνδέει συγκεκριμένες γεύσεις με συγκεκριμένους ήχους ή να βιώνει τη μουσική σαν να έχει ξεχωριστά χρώματα. Αυτή η ανάμειξη των αισθήσεων δημιουργεί μοναδικές και προσωπικές εμπειρίες, ενισχύοντας συχνά την αισθητηριακή αντίληψη και την καλλιτεχνική έκφραση των ατόμων αυτών. Ένας από αυτούς τους ανθρώπους ήταν και ο Kandinsky, ο οποίος “έβλεπε” χρώματα στους ήχους.
Ο Wassily Kandinsky ήταν ένας ρωσικής καταγωγής ζωγράφος, γραφίστας και θεωρητικός της τέχνης. Θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους της αφηρημένης τέχνης και σημαντική προσωπικότητα στην ανάπτυξη της μοντέρνας τέχνης. Ο Καντίνσκι ήταν επίσης συνιδρυτής της σχολής τέχνης Bauhaus, όπου δίδαξε και επηρέασε πολλούς καλλιτέχνες. Τα έργα του, που χαρακτηρίζονται από ζωντανά χρώματα και δυναμικές μορφές, συχνά εξερευνούσαν τη σχέση μεταξύ μουσικής και εικαστικών τεχνών, αντανακλώντας το βαθύ ενδιαφέρον του και για τους δύο τομείς, καθώς στο έργο του κατά κόρον “παντρεύει” αυτές τις δύο τέχνες.
Η συναισθησία του Wassily Kandinsky επηρέασε σημαντικά την τέχνη του, καθώς επηρέασε τη μοναδική του προσέγγιση στον αφηρημένο εξπρεσιονισμό. Ως συναισθητικός, βίωνε μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ των χρωμάτων και των μουσικών νοτών, οι οποίες πίστευε ότι μπορούσαν να προκαλέσουν συναισθήματα και να διεγείρουν τις αισθήσεις.
Δημιούργησε πολυάριθμα έργα τέχνης που αναδεικνύουν τις συναισθηματικές του εμπειρίες. Ένα παράδειγμα είναι ο εμβληματικός πίνακάς του «Composition VII» (1913), όπου χρησιμοποιεί ζωντανά χρώματα και δυναμικές μορφές για να εκφράσει τα συναισθήματα και τις αισθήσεις που λαμβανόταν μέσω της συναισθησίας του. Ένα άλλο αξιοσημείωτο έργο είναι το «Impression III» (1911), το οποίο αντικατοπτρίζει τη σύνδεσή του μεταξύ μουσικής και τέχνης. Ο πίνακας διαθέτει ένα αρμονικό μείγμα χρωμάτων και σχημάτων, προκαλώντας μια αίσθηση κίνησης και ρυθμού που θα μπορούσε να συνδεθεί με τη μουσική. Τα παραδείγματα αυτά καταδεικνύουν πώς η συναισθησία του Καντίνσκι επηρέασε τις καλλιτεχνικές του δημιουργίες, με αποτέλεσμα ένα μοναδικό και επιδραστικό έργο
Αυτή η αντίληψη τον οδήγησε να δημιουργήσει τέχνη που δεν ήταν μόνο οπτικά γοητευτική, αλλά είχε επίσης ως στόχο να μεταφέρει συναισθήματα, διαθέσεις, ακόμη και μουσικές συνθέσεις μέσω της χρήσης του χρώματος, της μορφής και της υφής. Οι συναισθηματικές του εμπειρίες του επέτρεψαν να αναπτύξει ένα άκρως προσωπικό και καινοτόμο στυλ, το οποίο συνέβαλε στην εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης.