Τι σχέση έχει η κλασική τέχνη και λογοτεχνία με την τέχνη των κόμικς; Τι συμβαίνει όταν το κλασικό συναντά το μοντέρνο;
Γενικά, η επίδραση της λογοτεχνίας στην εικαστική τέχνη -και το αντίστροφο- αποτελεί ένα κεφάλαιο τόσο διευρημένο, όσο και αξιοπρόσεκτο εξετάζοντας πώς τα λογοτεχνικά έργα έχουν εμπνεύσει και επηρεάσει τους καλλιτέχνες σε όλη την ιστορία. Στα βασικά σημεία περιλαμβάνονται η χρήση αφηγηματικών θεμάτων, συμβολισμών και τεχνικών αφήγησης στην εικαστική τέχνη, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους οι καλλιτέχνες επανερμήνευσαν και προσάρμοσαν λογοτεχνικά έργα στις δημιουργίες τους. Η συνάφεια του θέματος αυτού έγκειται στην ικανότητά του να εμβαθύνει την κατανόηση της διασύνδεσης των διαφόρων μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης και των τρόπων με τους οποίους μπορούν να ενημερώσουν και να εμπλουτίσουν η μία την άλλη.
Η λογοτεχνία επηρεάζει βαθιά την εικαστική τέχνη, εμπνέοντας συχνά τους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν έργα που αντικατοπτρίζουν τα θέματα, τους χαρακτήρες και τα συναισθήματα που παρουσιάζονται στα γραπτά έργα. Ο λογοτεχνικός κανόνας είναι μια πλούσια πηγή έμπνευσης για τους εικαστικούς καλλιτέχνες, οι οποίοι μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες από μυθολογικές αφηγήσεις, ιστορικά γεγονότα ή φανταστικούς κόσμους για τις δημιουργίες τους.
Περνώντας, όμως στο θέμα των κόμικς, η συζήτηση αποκτά ένα παραπάνω ενδιαφέρον, καθώς τα ίδια τα κόμικς και τα graphic novels συνδυάζουν τόσο τον λόγο, όσο και την εικαστική τέχνη. Πολλά είναι τα παραδείγματα εκείνα τα οποία μας δείχνουν την μαγεία της ένωσης όλων αυτών τον παραγόντων.
Ο Art Spiegelman επηρεάστηκε από το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ και δημιούργησε το κόμικ “Maus” το οποίο αφηγείται την ιστορία του Βλάντεκ Σπίγκελμαν, ενός Εβραίου που επέζησε από την Ευρώπη του Χίτλερ, και του γιου του, ενός σκιτσογράφου που έρχεται να συμβιβαστεί με την ιστορία του πατέρα του. Προσεγγίζοντας το ανείπωτο μέσα από το μικροσκοπικό (οι Ναζί είναι γάτες, οι Εβραίοι ποντίκια), η συγκλονιστική ιστορία επιβίωσης του Βλάντεκ συνυφαίνεται με την αφήγηση του συγγραφέα για τη βασανισμένη σχέση του με τον ηλικιωμένο πατέρα του.
Ένα ακόμη -κλασσικό, αυτή τη φορά- παράδειγμα είναι το εξώφυλλο του πρώτου Action Comics. Στο συγκεκριμένο τεύχος, η στάση του Superman αποτελεί μια σαφή αναφορά στο Torso Belvedere – το οποίο εικάζεται, μάλιστα, ότι είναι απεικονίζει τον Ηρακλή, ο οποίος διαθέτει επίσης υπερδυνάμεις, όπως και ο ήρωας του κόμικ.
Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα, αλλά υπάρχουν αμέτρητες άλλες περιπτώσεις όπου η λογοτεχνία και οι εικαστικές τέχνες έχουν εμπνεύσει καλλιτέχνες να δημιουργήσουν έργα κόμικς που αντικατοπτρίζουν τα θέματα, τους χαρακτήρες και τα συναισθήματα που παρουσιάζονται στα παλαιότερα έργα.