Από τον μύθο στην τέχνη (μέρος 2ο) – Έρωτας και Ψυχή – Μαίρη Τζέιν

Ο μύθος του Έρωτα και της Ψυχής, όπως τον αφηγείται ο Ρωμαίος συγγραφέας Απουλήιος στο έργο του «Ο Χρυσός Γάιδαρος» ή 《Μεταμορφώσεις》(ναί, όπως το βιβλίο του Οβίδιου), είναι μια από τις πιο όμορφες και ρομαντικές ιστορίες της αρχαιότητας. Ο μύθος διερευνά την αγάπη, τις δοκιμασίες και την ένωση του θεϊκού με το ανθρώπινο στοιχείο, προσφέροντας έναν ισχυρό συμβολισμό για την αθανασία της ψυχής και τη δύναμη της αγάπης.

Η Ψυχή ήταν μια θνητή, τόσο όμορφη που πολλοί άνθρωποι άρχισαν να τη λατρεύουν σαν θεά, προκαλώντας τη ζήλεια της Αφροδίτης. Η θεά της ομορφιάς έστειλε τον γιο της, τον Έρωτα, να κάνει την Ψυχή να ερωτευτεί έναν από τους πιο άσχημους άνδρες. Μα… ο Έρωτας δεν υποτίθεται ότι ήταν πανέμορφος; Ναι. Απλά η Αφροδίτη έστειλε ψεύτικο χρησμό, ότι η Ψυχή είναι “καταδικασμένη” Να νυμφευθεί ένα τέρας, ψυχή τε και σώματι.

Όμως, ο Έρωτας, όταν την είδε, γοητεύτηκε από την ομορφιά της και τρύπησε κατά λάθος τον εαυτό του με το βέλος του, ερωτευόμενος την Ψυχή. Την πήρε μαζί του σε ένα κρυφό, μαγευτικό παλάτι, όπου την επισκεπτόταν κάθε νύχτα, με την προϋπόθεση εκείνη να μην επιχειρήσει ποτέ να δει το πρόσωπό του. Η Ψυχή θεωρούσε -αποδεχούμενη τη μοίρα της- πως δίπλα της είχε αυτό το απαίσιο πλάσμα που οι Μοίρες της όρισαν ως πεπρωμένο.

Περνώντας τα βράδια μαζί του, η περιέργειά της όλο και μεγάλωνε, καθώς οι πράξεις και τα λόγια του δεν συμβάδιζαν με τον χρησμό. Στα αυτιά της Ψυχής, ο -άγνωστος- Έρωτας έμοιαζε ήδη ένας υπέροχος χαρακτήρας.

Παρασυρμένη από την περιέργεια και τις αδελφές της, η Ψυχή παραβίασε την υπόσχεση και, ενώ κοίταξε τον Έρωτα με ένα λυχνάρι, μια σταγόνα καυτού λαδιού τον ξύπνησε και εκείνος εξαφανίστηκε. Μετανιωμένη και αποφασισμένη να τον ξανακερδίσει, η Ψυχή υπέστη μια σειρά από σκληρές δοκιμασίες που της έβαλε η Αφροδίτη. Στην τελευταία δοκιμασία, η Ψυχή πέφτει νεκρή και ο Έρωτας έχοντας συγκινηθεί από την αγάπη της, σκύβει και της δίνει το φιλί της αιώνιας ζωής. Ο Έρωτας και η Ψυχή ενώθηκαν για πάντα, συμβολίζοντας την αρμονική ένωση της αγάπης και της ψυχής. 

Σημαντική σημείωση αποτελεί το γεγονός ότι ο Έρωτας και η Ψυχή έκαναν μια κόρη, την Ηδονή. 

Ο μύθος του Έρωτα και της Ψυχής αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Στην αναγεννησιακή και νεοκλασική τέχνη, ο μύθος αποτυπώθηκε σε γλυπτά και πίνακες με έντονο συναισθηματικό βάθος και αισθητική.  

Ένα από τα πιο διάσημα έργα είναι το γλυπτό (φώτο εξώφυλλου) του Αντόνιο Κανόβα, «Έρως και Ψυχή» (1787-1793), το οποίο βρίσκεται στο Λούβρο. Ο Κανόβα απαθανάτισε τη στιγμή που ο Έρωτας αγκαλιάζει τρυφερά την Ψυχή, έτοιμος να τη φιλήσει. Η σύνθεση αποπνέει ρομαντισμό και δυναμισμό, με τα σώματα των δύο μορφών να αλληλεπιδρούν σε μια έκρηξη αγάπης και πάθους. Η απαλότητα των γραμμών και η λεπτομέρεια στην κίνηση του γλυπτού αναδεικνύουν τον ιδεαλισμό της εποχής του νεοκλασικισμού.

Στη ζωγραφική, καλλιτέχνες όπως ο Γουίλιαμ Μπουγκέρο αποτύπωσαν το μύθο με λεπτομέρεια και ρομαντική διάθεση. Στον πίνακά του «Η Ψυχή μεταφέρεται στον Ουρανό» (1895), ο Έρωτας σηκώνει την Ψυχή και την οδηγεί στον ουρανό, συμβολίζοντας τη λύτρωση και την αιώνια ένωση.

Ακόμα και στη σύγχρονη τέχνη και τη λογοτεχνία, η ιστορία παραμένει επίκαιρη. Ο μύθος του Έρωτα και της Ψυχής δεν αποτελεί μόνο μια ερωτική ιστορία, αλλά και έναν αλληγορικό συμβολισμό της ανθρώπινης ψυχής που αναζητά την ένωση με την αγάπη και την ολοκλήρωσή της. Μέσα από την τέχνη, ο μύθος διατηρεί τη μαγεία και τη διαχρονικότητά του, εμπνέοντας γενιές να ανακαλύψουν την ομορφιά και τη δύναμη της αγάπης.

Κύλιση στην κορυφή