Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Αφρική, η οποία έχει πολλές διαφορετικές εθνοτικές ομάδες και πολιτισμούς, έχει ποικίλη και πολύπλοκη λογοτεχνία. Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι γυναίκες συγγραφεις της γηραιάς ηπείρου, δεδομενου οτι η προοπτική τους διαφέρει σημαντικά από τα καθιερωμένα δεδομένα. Ειδικότερα, συχνές αναφορές στη λογοτεχνία τους αφορούν σε κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα, όπως τα δικαιώματα των γυναικών, ο φεμινισμός και η ζωή μετά τον πόλεμο και την αποικιοκρατία.
Ακολουθούν μερικές μόνο αφρικανές συγγραφείς, οι οποίες έχουν ήδη αφήσει ιστορία στην αφρικανική λογοτεχνία. Η λίστα θα μπορούσε να επεκταθεί πολύ παραπάνω, αλλά ας τη δούμε ως ένα σημείο έναρξης στο τεράστιο αυτό κεφάλαιο της λογοτεχνίας.
Mariama Bâ
Η Mariama Bâ γράφει βιβλία που μιλούν για την άδικη μεταχείριση των γυναικών στη Σενεγάλη και την Αφρική. Τα βιβλία της αφορούν στα δικαιώματα των γυναικών και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται. Η ίδια η Bâ έπεσε θύμα δυσκολιών δεδομένου του φύλου της. Οι παππούδες της δεν ήθελαν να πάει σχολείο και αφού χώρισε από έναν διάσημο πολιτικό, έπρεπε να φροντίζει μόνη της τα εννέα παιδιά της. Το βιβλίο της “So Long A Letter” (1981) αποτελεί ένα ισχυρό παράδειγμα του θυμού της και της δυσαρέσκειάς της με το κοινωνικό καθεστώς και τη θέση που καταλαμβάνει η γυναίκα.
Nadine Gordimer
Η Nadine Gordimer έγραψε πολλά βιβλία κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. Τα βιβλία της μιλούν για τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονταν ο ένας στον άλλον και για τις αδικίες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια -και στο όνομα- του απαρτχάιντ. Η Γκόρντιμερ κέρδισε το βραβείο Νόμπελ επειδή απεικόνισε τα φυλετικά προβλήματα μιας κοινωνίας, αλλά τα πιο διάσημα βιβλία της απαγορεύτηκαν στη Νότια Αφρική επειδή επέκριναν την κυβέρνηση. Ο Νέλσον Μαντέλα, επίσης, διάβασε κρυφά το βιβλίο της “Burger’s Daughter”, ενώ βρισκόταν στη φυλακή.
Chimamanda Ngozi
Η Chimamanda Ngozi Adichie ανήκει στη νέα γενιά των αφρικανών συγγραφέων. Τα μυθιστορήματά της είναι κατά κανόνα μυθιστορήματα, με φόντο την πατρίδα της στη Νιγηρία, καθώς και κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα που διαπλέκονται στην υπόθεση της ιστορίας. Το “Purple Hibiscus” αφηγείται την εμπειρία της οικογένειάς της εν μέσω στρατιωτικού πραξικοπήματος, ενώ το “Americanah” είναι μια διαφωτιστική αναπαράσταση της ζωής των Νιγηριανών μεταναστών και των φυλετικών σχέσεων στην Αμερική και τον δυτικό κόσμο.
Buchi Emecheta
Η Buchi Emecheta είναι μια κορυφαία Αφρικανή συγγραφέας και μια πολύ σεβαστή συγγραφέας από τη Νιγηρία. Μελετά κυρίως τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι άνδρες και οι γυναίκες στην κοινωνία των Ίγκμπο και στη Νιγηρία, καθώς και το πώς η φυλή
επηρεάζει την πολιτική στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μερικά από τα πιο γνωστά της βιβλία είναι τα: In the Ditch, Second Class Citizen, The Slave Girl και The Joys of Motherhood.
Aminatta Forna
Η Aminatta Forna μεγάλωσε στη Σιέρα Λεόνε, αλλά γεννήθηκε στη Γλασκώβη. Έγινε γνωστή από το βιβλίο της “The Devil That Danced on the Water”, το οποίο αφηγείται την ιστορία της ζωής της οικογένειάς της στη Σιέρα Λεόνε κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το βιβλίο εστιάζει στις δύσκολες εμπειρίες του πατέρα της ως πολιτικού αντιφρονούντα. Η Forna έγραψε πολλά αναγνωρισμένα βιβλία, μεταξύ των οποίων και το “The Memory of Love”, το οποίο συγκρίνει τις προσωπικές εμπειρίες αγάπης και θλίψης με τις ζημιές που προκάλεσε ο εμφύλιος πόλεμος στη Σιέρα Λεόνε.
Nnedi Okorafor
Η Nnedi Okorafor είναι γνωστή για τα βιβλία (επιστημονικής) φαντασίας της. Οι ηρωές της είναι αφρικανικής καταγωγής και έχουν συχνά χαρακτηριστικά τα οποία συναντώνταν μέχρι τώρα σε χαρακτήρες λευκών φυλών. Έχει γράψει βιβλία όπως το “Who Fears Death”, το οποίο κέρδισε το Παγκόσμιο Βραβείο Φαντασίας, το “Akata Witch”, το οποίο ονομάστηκε ένα από τα καλύτερα βιβλία στο Amazon.com, και το “Zahrah the Windseeker”, το οποίο κέρδισε το Βραβείο Αφρικανικής Λογοτεχνίας Wole Soyinka.
Η κατανομή των Αφρικανών συγγραφέων στον κόσμο της λογοτεχνίας είναι ποικίλη και αυξανόμενη. Οι συγγραφείς αυτές συνεισφέρουν μοναδικές προοπτικές και φωνές, αντιμετωπίζοντας διάφορα θέματα όπως η ταυτότητα, ο πολιτισμός και τα κοινωνικά ζητήματα. Αν και η παρουσία τους μπορεί να μην είναι τόσο εμφανής όσο των ανδρών συναδέλφων τους ή συγγραφέων από άλλες περιοχές, οι Αφρικανές συγγραφείς συνεχίζουν να κάνουν σημαντικά βήματα στον κόσμο της λογοτεχνίας, γοητεύοντας τους αναγνώστες και επηρεάζοντας τις παγκόσμιες συζητήσεις.