«Τίποτε δεν τελειώνει ποτέ, αρκεί λίγη ευτυχία για να ξαναρχίσουν όλα»
Ο Émile Zola (1840–1902) είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς μυθιστοριογράφους, δημοσιογράφους και κριτικούς της Γαλλίας, στον οποίο οφείλεται η πρωτοπορία της λογοτεχνικής σχολής του νατουραλισμού. Η ζωή και το έργο του όχι μόνο διαμόρφωσαν το τοπίο της γαλλικής λογοτεχνίας, αλλά άφησαν επίσης σημαντικό αποτύπωμα στην κοινωνική και πολιτική σκέψη. Η δέσμευση του Zola για την αλήθεια, τον ρεαλισμό και τη δικαιοσύνη τόσο στην τέχνη όσο και στη δημόσια ζωή τον καθιστά κεντρικό πρόσωπο στην ευρωπαϊκή πνευματική ιστορία.
Γεννήθηκε στο Παρίσι, αλλά πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας στο Aix-en-Provence, αφού ο πατέρας του, ο οποίος ήταν μηχανικός, μετέφερε την οικογένεια εκεί. Η πρώιμη εκπαίδευσή του σε αυτό το γαλήνιο επαρχιακό περιβάλλον επηρέασε βαθιά τα μεταγενέστερα έργα του, δίνοντάς του ένα έντονο μάτι για τη λεπτομέρεια και την κατανόηση της φύσης και του αγροτικού περιβάλλοντος. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο Zola επέστρεψε στο Παρίσι, όπου ακολούθησε τη λογοτεχνία, ξεκινώντας ως υπάλληλος και ελεύθερος επαγγελματίας δημοσιογράφος.
Το ταπεινό του ξεκίνημα ενθάρρυνε μια δια βίου ενσυναίσθηση για τους καταπιεσμένους, που έγινε ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στα έργα του. Επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τον Μπαλζάκ καθώς και από τον Φλομπέρ, που και οι δύο είχαν στόχο να απεικονίσουν την κοινωνία με σχολαστικές λεπτομέρειες. Ωστόσο, ο Zola πήγε τις αρχές του ρεαλισμού στα άκρα. Εμπνευσμένος από τις επιστημονικές μεθόδους και τις θεωρίες εξέλιξης του Charles Darwin, ο Zola προσπάθησε να εφαρμόσει την εμπειρική παρατήρηση στη λογοτεχνία. Πίστευε ότι εξετάζοντας την ανθρώπινη συμπεριφορά με τον ίδιο τρόπο που ένας επιστήμονας μελετά τα φυσικά φαινόμενα, θα μπορούσε να απεικονίσει την πραγματικότητα στην πιο αγνή της μορφή. Αυτή η προσέγγιση έγινε το θεμέλιο του λογοτεχνικού του νατουραλισμού.
Η σειρά «Les Rougon-Macquart» είναι ένα μνημειώδες έπος 20 τόμων που εξιστορεί τις τύχες και ιδιαιτέρως την κακή τύχη μιας οικογένειας σε πέντε γενιές. Με υπότιτλο «The Natural and Social History of a Family Under the Second Empire», παρουσιάζει μια πανοραμική απεικόνιση της γαλλικής κοινωνίας από τη δεκαετία του 1850 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1870. Κάθε μυθιστόρημα της σειράς εστιάζει σε διαφορετικές πτυχές της γαλλικής ζωής, που κυμαίνονται από την πολιτική, τη βιομηχανία και την τέχνη μέχρι την οικογενειακή ζωή, τον εθισμό και το έγκλημα. Αυτό που κάνει τη σειρά «Rougon-Macquart» εξαιρετική είναι η ακλόνητη εξέταση της ανθρώπινης φύσης και η στενή παρατήρηση των περιβαλλοντικών και κληρονομικών δυνάμεων που διαμορφώνουν τη συμπεριφορά. Για τον Zola, οι χαρακτήρες δεν ήταν απλώς άτομα αλλά προϊόντα των περιστάσεών τους.
Ομοίως, στο L’Assommoir (1877), ένα από τα πιο διάσημα έργα της σειράς, ο Zola εμβαθύνει στις ζωές της εργατικής τάξης, εξερευνώντας τις καταστροφικές συνέπειες του αλκοολισμού.
Στο Germinal (1885), που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματά του, εξετάζει τα δεινά των ανθρακωρύχων στη βόρεια Γαλλία, απεικονίζοντας τους αγώνες τους για αξιοπρέπεια καθώς και τις φρικτές συνθήκες εργασίας που υπομένουν. Μέσω της λεπτομερούς απεικόνισης του φυσικού κόσμου, της αστικής παρακμής, της εκβιομηχάνισης και του ανθρώπινου πόνου, ο νατουραλισμός του Zola ξεχωρίζει για τον συνδυασμό κοινωνικής κριτικής και αισθητικής καινοτομίας. Οι χαρακτήρες του συχνά ζουν και πεθαίνουν κάτω από το συντριπτικό βάρος των περιβαλλοντικών και γενετικών δυνάμεων που δεν μπορούν να ελέγξουν, αντανακλώντας την ντετερμινιστική κοσμοθεωρία του.
Ωστόσο, ο Émile Zola πέθανε ξαφνικά το 1902, πιθανότατα από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα λόγω φραγμένης καμινάδας. Ο ξαφνικός θάνατός του πυροδότησε φήμες για πολιτική δολοφονία, αλλά κανένα στοιχείο δεν επιβεβαίωσε αυτή τη θεωρία. Παρά τον σχετικά πρόωρο θάνατό του, η επιρροή του παρέμεινε όχι μόνο στη λογοτεχνία αλλά και στην ευρύτερη σφαίρα του πνευματικού και πολιτικού ακτιβισμού. Ο νατουραλισμός του έθεσε τις βάσεις για μεταγενέστερα λογοτεχνικά κινήματα, ειδικά στην Ευρώπη και την Αμερική. Η σχολαστική του προσοχή στη λεπτομέρεια, η εστίαση στη ζωή της εργατικής τάξης και η εξερεύνηση των σκοτεινών πτυχών της ανθρώπινης ύπαρξης επηρέασαν πολλούς συγγραφείς, όπως ο Theodore Dreiser, ο James Joyce και ο Upton Sinclair.